User Experience (UX) of gebruiksvriendelijkheid

Elke website is anders, dat is duidelijk. Maar hoe gebruiksvriendelijk is een website? User Experience of de gebruiksvriendelijkheid is een niet te onderschatten factor van website optimalisatie.

User Experience of gebruiksvriendelijkheid in het kort

Mensen lezen geen website, ze zoeken door een website op zoek naar informatie. Je mag dan wel een voorkeur hebben voor een bepaalde websitestructuur, toch kunnen bezoekers problemen ondervinden. Niet alleen bezoekers, ook Google scant regelmatig jouw website op zoek naar informatie. Wil jij ook sitelinks in Google zoals Frankwatching? Dan is een overzichtelijke structuur enorm belangrijk. Uiteraard zijn er meer factoren die de gebruiksvriendelijkheid bepalen.

Rankingsfactoren die SEOprovider hanteert

  • Gestructureerde navigatie: Zijn de primaire- en secundaire menu’s logisch opgebouwd?
  • Gestructureerde content: Weet de bezoeker waar hij welke informatie kan vinden?
  • Duidelijke iconen: Worden de iconen van bijvoorbeeld sociale media consistent toegepast en zijn ze universeel?
  • Overzichtelijke structuur & sidebars: Is er een overzicht in alle informatie die wordt aangeboden?
  • Lage bouncerate: Hoeveel bezoekers verlaten de website na het bekijken van één pagina?

Een lage bouncerate garandeert een hogere ranking in Google & Bing

Bouncerate is een percentage dat aangeeft hoeveel bezoekers een website bezoeken en deze weer na één pagina verlaten. Een voorbeeld van een bouncerate van 80% Dit cijfer geeft aan dat 80% van de bezoekers die een pagina bezoekt, deze direct weer verlaat zonder andere pagina’s te bekijken. Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid kunnen we stellen dat bezoekers op die bepaalde pagina niets vinden wat voor hen relevant is.

Niet onbelangrijk is dat Google websites en pagina’s met een hoge bouncerate aanziet als niet relevant voor de zoekmachinegebruiker. Gebruiksvriendelijkheid en website optimalisatie is in het algemeen zeker een must. Hulp nodig bij het optimaliseren van de structuur van jouw website?