Pimcore: de voordelen van een open source PIM systeem

Pimcore is een open source Product Information Management (PIM) systeem dat daarbij ook Digital Asset Management (DAM) en Master Data Management (MDM) ondersteunt. Met Pimcore kun je alle productinformatie en digitale bestanden in je webshop en bijbehorende kanalen beheren. Dat wil zeggen dat je alles kunt centraliseren, aanvullen, up to date houden en verspreiden over alle kanalen vanuit een centraal systeem.

Natuurlijk zijn er heel veel PIM systemen beschikbaar. Maar het ene systeem is het andere niet. Pimcore is een veel gebruikt systeem onder de PIM systemen, onder andere omdat het een open source platform is. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een open source systeem?

Gratis in gebruik

Het meest voor de hand liggende, maar misschien ook wel het grootste voordeel is dat Pimcore gratis is in gebruik. Open source wil zeggen dat je er geen licentiekosten of andere bijdragen voor hoeft te betalen. Pimcore haalt zijn inkomsten uit het aanbieden van support, advies en implementatie. Je bent niet verplicht gebruik te maken van deze Service Level Agreements (SLA’s). Ook is er geen uitgebreidere (enterprise) versie van Pimcore waar wel kosten aan zitten verbonden, zoals bij het andere open source PIM systeem Akeneo. Dit betekent dat Pimcore hoe dan ook een kosteloos systeem is.

Stimuleert innovatie

Alle innovatie van de laatste jaren rondom bijvoorbeeld big data en kunstmatige intelligentie zijn ontstaan in open source omgevingen. Open source staat hierdoor gelijk aan innovatie. Door het open source aanbieden van probleemoplossende software voor organisaties, is het mogelijk voor hen efficiënter en sneller te werken. Het biedt meer tijd, geld en kansen voor samenwerking en innovatie. Dit omdat er minder tijd en geld nodig is voor de ontwikkeling – de basis staat immers al – en omdat de gebruikers van het platform hun kennis kunnen delen. Je werkt nooit alleen, maar samen met de community.

De nieuwe standaard

Nog even en open source is de nieuwe standaard voor organisaties. In 90% van de organisaties wordt zelfs al (soms onbewust) een open source systeem of software gebruikt. En dit wordt alleen maar meer. Vanwege de lage kosten, veiligheid en kwaliteit van de code, is het voor organisaties voortaan de eerste keuze wanneer zij een nieuw systeem gaan gebruiken. Een open source systeem kan immers integreren met alle mogelijke software en systemen. We kunnen dus verwachten dat in de toekomst organisaties alleen nog maar voor een open source systeem kiezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.