Optimalisatie websitesnelheid laat bezoekers razendsnel surfen

Een mens kan zich gemiddeld slechts zeven seconden concentreren. Logischerwijs gaat niemand langer dan twee seconden wachten op het laden van een website. Frankwatching onderzocht dat een website op minder dan één seconde geladen moet zijn om bezoekers te behouden.

Optimalisatie websitesnelheid in het kort

De websitesnelheid maakt of kraakt een website. Bezoekers eisen een snelle website. Om de laadtijd te beperken, moet je in de programmeercode duiken. Met WordPress kan het gemakkelijker. Met enkele goedgekozen plugins kan je de laadtijd van een website aanzienlijk verlagen. Hoe meet ik de websitesnelheid? Pingdom geeft een overzicht van hoe jouw website laadt.

Rankingsfactoren die SEOprovider hanteert

Een optimale websitesnelheid begint met het onderzoeken van:

  • de programmeercodes Javascript, HTML & CSS: Hoe is de website opgebouwd en hoe beïnvloedt het de snelheid?
  • de aanwezigheid van browser caching: Slaat de browser een statische versie van jouw website op?
  • de aanwezigheid van caching in het algemeen: Is er een manier om de site op een snelle manier aan bezoekers te tonen?
  • eventuele redirects & query strings: Zijn er 404-fouten of andere HTTP-statussen?
  • het hostingplatform: Op welk soort hosting staat de website? Op een shared platform, reseller hosting of op een VPS?
  • afbeeldingen & blokkerende inhoud: Hoe groot zijn de afbeeldingen en is er inhoud die blokkerend werkt?
  • de aanwezigheid van een Content Delivery Network (CDN): Gebruikt de website een CDN?

Een Content Delivery Network doet wonderen

Een server moet veel data verwerken om jouw website aan elke bezoeker te tonen. Een Content Delivery Network, kortweg CDN, verlicht het werk van jouw server door zelf alles in te laden. Een CDN laadt afbeeldingen en scripts in via een externe host. Op deze manier wordt jouw server amper overbelast en kan je duizenden bezoekers extra ontvangen.

Er zijn verschillende soorten Content Delivery Networks, gratis en betalend. Afhankelijk van de website kan je gebruik maken van een gratis of betalende CDN. Daarnaast is hosting het belangrijkste om de snelheid drastisch te verbeteren.

Het type hosting en de hostingprovider verschillen enorm

Er zijn 3 verschillende soorten hosting die je kunt afnemen bij een hostingprovider. Zo heb je shared hosting, Virtual Private Server hosting (VPS-hosting) en Dedicated Server hosting. Shared hosting is het goedkoopste. Hier deel je jouw webruimte samen met honderden tot duizenden andere gebruikers. Een VPS is letterlijk een deeltje van de server, hier zitten minder gebruikers op. Als nadeel moet je wel zelf zorgen voor een firewall en optimalisatie tenzij je kiest voor een managed VPS.

Dedicated Server hosting wil zeggen dat je een volledige server huurt voor jouw webomgeving. Hier heb je dezelfde voor- en nadelen als een VPS. Welke hosting je ook kiest, SSD-hosting met cache opties zijn een must om snel veel bezoekers aan te kunnen. Wil je weten hoe snel jouw website is of heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de snelheid van jouw website?