Mobiele websiteoptimalisatie zorgt voor bezoekers van overal

Bijna iedereen heeft een smartphone of een ander mobiel toestel. Alle smartphonegebruikers surfen elk jaar meer en meer op hun mobiel toestel. Logisch dat e-commerce het zo goed doet aangezien je altijd en overal kunt kopen wat je wilt. Maar ook blogs en bedrijfswebsites worden vaker gelezen op smartphones en dan vergeten we sociale media nog. Websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, winnen aan populariteit. Onderstaand Youtube-filmpje toont aan waarom mobiele websiteoptimalisatie belangrijk is.

Mobiele websiteoptimalisatie in het kort

Momenteel kan iedereen met een internetverbinding een domeinnaam kopen en er een website op zetten. Met een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress kan je eenvoudig een website bouwen. Maar niet elke website is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Recente cijfers van 2016 tonen aan dat 86% van de Nederlandse en Belgische bevolking een smartphone of mobiel apparaat bezit. Zelfs de oudere generatie blijft niet achter aangezien zij de doelgroep zijn die het meeste een tablet kopen.

Maak een website responsive of zorg voor een mobiel alternatief

Een mobiele website maken is gemakkelijker dan je denkt. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Een website responsive maken.
  • Een mobiele website ontwerpen.
  • Een web-, hybride- of native applicatie bouwen.

Een website responsive maken is de eerste en gemakkelijkste oplossing. Je bouwt jouw website om tot een website die geschikt is voor alle schermen. Zo moet je maar één website onderhouden. Niet elke website kan responsive gemaakt worden, maar voor websites gemaakt in WordPress zijn er mogelijkheden genoeg.

Een mobiele website ontwerpen is een tweede mogelijkheid. De URL van jouw mobiele website ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: m.mijnwebsite.nl. Een programmeur kan met een schone lei een mobiele website ontwerpen en meestal kost dit niet enorm veel geld. Het grote nadeel is dat je dikwijls meer werk hebt met het onderhouden van een extra website, namelijk de mobiele website.

Een web-, hybride- of native applicatie bouwen is een derde mogelijkheid. Dit is de duurste optie en daarom niet altijd de beste. Een webapplicatie is de goedkoopste oplossing van de drie. De mobiele gebruiker kan een applicatie op zijn mobiel toestel zetten in de vorm van een internetbrowser specifiek voor jouw website. Op deze manier maak je een rechtstreekse link naar jouw website.

Een native applicatie is de duurste oplossing. Hier ga je specifiek voor de App store van Apple of de Play Store van Android een applicatie ontwerpen. Zo heeft de gebruiker meestal geen internet nodig en kan hij informatie laden wanneer hij een internetverbinding opzet. Een applicatie onderhouden vereist wel extra werk.

Conclusie: een responsive website of een applicatie

Als conclusie is een applicatie zeker de moeite, maar enkel wanneer het de gebruiker voordelen biedt. Biedt jouw website het laatste nieuws aan over bepaalde onderwerpen of wilt het de gebruiker amuseren? Dan is een applicatie zeker nuttig. In de meeste gevallen is een mobiele website beter dan een applicatie en een pak goedkoper. Uiteraard helpen wij bij de keuze van een geschikte mobiele website.

Rankingsfactoren die SEOprovider hanteert

Mobiele websiteoptimalisatie begint met het onderzoeken van:

  • de mobiele website: Is de website responsive, mobile-first of is er een applicatie aanwezig?
  • klikbare elementen: Zijn alle knoppen klikbaar op mobiele toestellen
  • programmeercode indien geen mobiele website: Is de website converteerbaar naar een mobiele website of -applicatie?

Het mobile-first principe

Mobile first is een begrip dat recent een enorme opmars kent. Volgens een trendrapport van 2017 over mobiele trends gaat mobile-first de prioriteit worden van website-eigenaars, maar ook van Google. De kans zit erin dat Google mobile-first hoger gaat ranken omdat de website dan 100% compatibel zijn met elk mobiel apparaat en vooral dat alle content leesbaar is.

Mobile-first kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Je kent zeker Instagram. Het is een applicatie waar je foto’s en video’s kunt uploaden en bekijken. Wist je ook dat Instagram te bekijken is via een browser? Probeer gerust eens in te loggen in de website van Instagram. Je merkt direct dat het design vooral geschikt is voor een smartphone en tablet. Wanneer je de website opent op een laptop, dan gaat de website zich aanpassen aan jouw laptopscherm.

Dit is eigenlijk het omgekeerde van een website responsive maken. De website is op deze manier gegarandeerd geschikt voor elk mobiel toestel, maar het heeft ook zijn nadelen. Ondernemers bijvoorbeeld werken nog dikwijls op een laptop of een desktop met groot scherm. Een mobile-first website gaat op dergelijke schermen niet altijd gebruiksvriendelijk te zijn. Het is aan te raden om mobile-first enkel te gebruiken als je zeker weet dat 80% van jouw doelgroep regelmatig jouw website op een mobiel toestel bekijkt.

AMP of Accelerated Mobile Pages is dik ok

Accelerated Mobile pages, kortweg AMP, is een toepassing van Google. Google wil uniforme artikels over het gehele website en daarom dat het AMP heeft ontwikkeld. De zoekmachine wil artikels die in AMP weergegeven worden, hoger ranken in Google. Wil je meer weten over AMP? Dit artikel over Accelerated Mobile Pages geeft een duidelijk overzicht over de kenmerken en hoe het te implementeren. Met veel plezier geven wij meer informatie in een persoonlijk gesprek en bekijken we alle opties.

Snel een applicatie bouwen is niet de beste oplossing

Je kan jezelf afvragen of een mobiele website wel nut heeft. Zoals we hierboven aangaven, is een applicatie bouwen niet altijd de beste oplossing. Heb je een up-to-date blog, organiseer je regelmatig evenementen of heb je een webshop? In deze gevallen is het wel nuttig om een applicatie te bouwen. Maar bezoekers die een pagina van jouw site via bijvoorbeeld LinkedIn bezoeken, komen binnen via de website zelf en niet via een applicatie. Bovendien rankt Google systematisch websites met een niet-responsive website lager dan geoptimaliseerde websites.

Dus waar wacht je op? Laat jouw website testen op mobielvriendelijkheid.