Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit, 2 onmisbare begrippen

Wat is Domein Autoriteit?

Domein Autoriteit is een indicator die aangeeft hoe je website in de zoekmachineresultaten scoort. Het is een nummer van 1 tot 100 dat de waarde van je website aangeeft. Domein Autoriteit, oftewel DA, is ontwikkeld door het Amerikaanse internetbedrijf Moz. De hoogte van het cijfer is een goede indicator van je posities in de zoekmachine, zoals Google.

Door middel van DA kan je sterkte van jouw website vergelijken met die van andere websites. Je DA wordt gemeten aan de hand van diverse factoren, zoals de combinatie van het aantal linkende domeinen, het totaal aantal links en diverse andere factoren.

DA laten stijgen

Als je website net is gelanceerd, dan heeft deze nog weinig links en geschiedenis opgebouwd. De DA ligt dan heel laag. Met de tijd stijgt deze vanzelf als je meer aan linkbuilding doet en als er vaker naar je website wordt gezocht. De DA-score is gebaseerd op een logaritmische schaal van 100 punten. Dit betekent dat het veel gemakkelijker is om te stijgen van een DA van 10 naar 20 dan van 40 naar 50. Het komt erop neer dat het in het begin, met een lagere score veel makkelijker is om te stijgen.

Je kunt je Domein Autoriteit op diverse manieren stimuleren. Dit kan onder meer door aan linkbuilding te doen, zoals het aanvragen van links bij websites en posten bij blogs met een link naar je website. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren van linkbuilding. Onze SEO-experts zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en trucjes en weten dan ook exact hoe ze een evenwichtig linkprofiel voor je kunnen opbouwen.

Pagina Autoriteit

Naast Domein Autoriteit is er Pagina Autoriteit (PA). Het is een nummer van 1 tot 100 dat de waarde van een pagina aangeeft. Net als de Domein Autoriteit, is de Pagina Autoriteit ook ontwikkeld door het Amerikaanse internetbedrijf Moz.

Pagina Autoriteit is vergelijkbaar met Domein Autoriteit, maar hierbij wordt alleen een score aan één pagina gegeven. Dit cijfer is een indicator die aangeeft hoe een websitepagina in de zoekmachineresultaten scoort. Het kan gebeuren dat je homepage een lagere score krijgt dan een andere pagina van je website. Dit kan bijvoorbeeld als er veel wordt gelinkt naar een interessant artikel of filmpje op een pagina van je website. Echter, meestal krijgt een homepage de meeste links binnen en heeft deze pagina dus de hoogste PA.

De score die aan een pagina wordt gegeven is gebaseerd op een 100 punten logaritmische schaal. Het komt erop neer dat het voor een pagina makkelijker is om te stijgen van 10 naar 20, dan van 40 naar 50 of van 50 naar 60.

PA laten stijgen

De Pagina Autoriteit is uit diverse factoren opgebouwd. Het is dan ook niet zo eenvoudig om deze te laten stijgen. Ten eerste moet een pagina volledig geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines. Dit betekent dat er dus goede content met de juiste zoekwoorden op de pagina moet staan. Ook moet de meta description kloppend zijn. Verder kun je er met linkbuilding voor zorgen dat er vanuit andere websites naar je pagina wordt gelinkt. Als dit vaak gebeurt, zorgt dit voor een boost van de pagina autoriteit. SEO-experts zijn gespecialiseerd in website-optimalisatie en weten dan ook precies hoe je je DA en PA kunt verhogen.